Blog

Koraszülött babák fejlesztése

2018.09.05 10:24

Koraszülött csecsemőnek az az újszülött számít, akinek a születési súlya 2500g alatt marad és a betöltött 36. hétnél előbb jön a világra.  Sajnos egyre több baba születik a kiírt idő előtt. Ennek számos oka lehet. Például az anya más betegségei, a környezeti tényezők illetve a magzat fejlődésének rendellenességei. Ilyen babáknál a cél, hogy a méhen belüli növekedési folyamatok elmaradását minél előbb be tudják pótolni.

A koraszülött babák fejlesztésére sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetni, mint az időre született babák esetében. Az is előfordulhat, hogy a gyermekorvos Dévény-tornát, amiről már mi is írtunk https://ovodavilag.hu/blog/Deveny-Specialis-manualis-technika-Gimnasztik-Modszer-vagyis-a-DSGM, esetleg más speciális tornát javasol a babának, ami szintén nagyon hatásos a mozgásfejlődésben. Ilyen torna lehet még a Tunyogi  Gyógyító Játékterápia (TGYJ). Ez a módszer nem csak a mozgásban segít, de a speciális vizsgálatok után fejleszteni tudják a mozgás-, látás-, hallás-, értelem-, vagy magatartási sérüléseket. A játékterápia összetett fejlesztő módszer, egyidejűleg fejleszti a mozgást, az érzékszervek differenciált működését és a tanulási képesség kibontakoztatását. Már az egy hónapos kortól el lehet kezdeni ezen fejleszési módszert és egészen iskolás korig alkalmazható. 

Mivel minden gyermek más tempóban fejlődik, úgy itt is külön csoportok vannak a nehézséggel bíró babáknak. Izomtónus szabályozása különféle masszazssal, stimuláló mozdulatokkal történik, a látás- hallás stimulálása célzottan összeállítótt fény- és hang terápiával történik életkornak és sérülésnek megfelelően. Minden fejlesztési terápia játékos formában zajlik, amiben nem csak a gyermek, de a szülő is szívesen közreműködik. A játéktevékenység minél többszöri ismételgetése egyre nagyobb élményt ad a babának és ez a jutalom fokozza a cselekvési vágyat. Ez teszi majd lehetővé a tevékenység pontos begyakorlását. A játékok során a gyermek itt ismerheti meg maga és mások képeségeit. 

Szerencsére a szakemberek által használt, szinte legtöbb fejlesztő játék mára már otthonra is beszerezhető. Mi is azt tapasztaljuk, hogy az egyszerű játékok milyen hasznosak lehetnek. Egy egyszerű labdával naponta többször adjunk a pici kezébe különböző nagyságú és tapintású tárgyat, ami, ha lehet hangot is adjon, így jobban leköti a figyelmét.