Blog

Szerepjátékok a mindennapi életben

2018.08.05 17:19

Szerepjátékok a mindennapokban, bármennyire is csodálkozik az ember, hogy egy kisfiú konyhát kér karácsonyra, mi azon nem lepődünk meg, sőt.

Amit a gyerekek bekerülnek a bölcsödébe és az óvodába, bizony új játékokkal ismerkednek meg. Most a szerepjátékokkal fogunk foglalkozni.

Biztos előfordult mág, hogy rácsodálkoztunk a kisfiúra, aki épp konyhát kért. Nos erre bizony nem kell rácsodálkoz, hisz ha közösségbe, óvodába vagy bölcsödébe jár a gyerkős, első körben mindig a másik nem játékaival játszik. És ez nem újdonság nekünk, viszont nekik nagy újdonságként hat, hogy épp sok lányos játék van, vagy épp fiús, és ezekkel otthon nem találkozik. 

Ezek nyílván az újdonság varázsával hatnak a gyerkekre. Viszont, ahogy többen vannak elkezdődnek a szerepjátékos időszakok is. Közösen játszanak a gyerekek például doktorosat, bevásárlást vagy boltosat, cukrászosat. A szerepjátékok nem utolsó sorban fejlesztő játékok, és képességfejlesztő játékok.

A legtöbb szerepjátékban a kellékek sokkal fontosabbak, mint a szerephez illő ruhadarabok. A kis kőművest kevésbé érdekli, hogy kezeslábast szerezzen be, mint hogy vakolókanál legyen a kezében, amivel szétmaszatolhatja a sarat a téglán.
A lányos játékoknál már más a helyzet. Ha a kislány kötényben látja édesanyját a konyhában, ő is örömmel köti maga elé köténykéjét a kiskonyhában. Hát még ha királylánnyá vagy balett-táncossá válik a leányka! Nem ritka, hogy ilyenkor az egész játék az öltözésben, piperézkedésben merül ki.

Szerepjátékokat otthon is tudunk játszani, de még érdekesebb a gyermeknek, ha azt épp a tesóval, vagy az apuval, vagy anyuval játszhatja. 
Ne sajnáluk az időt és menjünk be egy játékboltba és nézzünk szét, hogy milyen szerepjátékok vannak, mikkel játszana szívesen a gyermek, és vásároljuk meg.
Nézz szét az ovodavilag.hu óvodai játékok tárházában, hogy milyen szerepjátékokat tartunk, és rendelj még ma. Katt ide a a szerepjátékokért.