Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.
Blog

Fiús-lányos játékok

2018.09.22 08:56
Fiús-lányos játékok

Manapság már mi is azt tapasztaljuk, hogy nem lehet a játékokra egyértelműen kijelenteni kinek is való. Épp úgy vesznek például tűzoltó autót egy kislánynak, mint játékkonyhát a kisfiúnak. Hiszen napjainkban teljesen megszokott, hogy apa besegít a házimunkában, anya pedig megszerel egy-két dolgot a házban. A gyerekek csak azt utánozzák, amit otthon látnak!

Nem meglepő, hogy a kislányok nem csak babáznak, de kisautót tolagatnak vagy éppen fára másznak, sőt az sem újdonság, hogy a kisfiúkat a foci mellett a babázás, főzőcskézés is érdekli. Ezek a játékok mind arra szolgálnak, hogy általuk a gyerekek megismerkedjenek az őket körülvevő világgal és tapasztalatokat szerezzenek maguknak. Néhány szülőnek ez a hozzá állás nem igazán tetszhet, pedig egyes fejlődéstannal foglalkozó pszichológusok már több alkalommal aggodalmukat fejezték ki a nemek szerinti csoportosított játékokról. Szerintük, mindkét nem veszít azzal, hogy kategorizáljuk azokat. Később maguk a gyerekek sem mernek majd a saját érdeklődésüknek megfelelő játékot választani.

Óvodás és kisiskolás korban teljesen természetes ez a típusú azonosulás, a különféle szerepek cserélgetése és kipróbálása. Az óvónők és a szülők többsége szerint a játékoknak a személyiségfejlesztő hatását kellene inkább nézni. Az építésre, fizikai aktivitásra fókuszáló játékok, mint például a Jáva vagy a fa építő kockák, a térbeli készségeket, a problémamegoldást, és általában az aktív részvételt fejlesztik.

A szerepjátékok (játékkonyha, Supermarket) a társas kapcsolatokat erősíti, a művészetekkel kapcsolatos tevékenységek, ami lehet gyurma, kreatív dolgok, a finommotoros képességeket és a kitartást erősítik a gyermekben. E képességek egyenlő mértékben fontosak a lányok és a fiúk számára. Sok játékról vagy tevékenységről nem is lehet egyértelműen kijelenteni, hogy “lányos” vagy “fiús”. 

Az óvónők vélemenye a témában, hogy a fiúknak és a lányoknak hasonló képességeik vannak. Teljesen mindegy mivel játszik a gyerek csak fejlesszen, megtanuljon csapatban dolgozni, és nem utolsó szempont, hogy gondolkodni. A szerepjátékok ebben nagyon sokat segíthetnek. Itt mindenki az lehet, aki szeretne. Fiú bolti eladó, lány szerelő, doktornéni, doktorbácsi vagy épp tűzoltó. A legfontosabb, hogy játék közben jól érezzék magukat és használják a fantáziájukat.

Szerencsére minden szakmának meg van már kis "játszós" változata, amit webáruházunkban a játék kategórián belül a szerepjátékoknál megtaláltok! katt ide és már is eljut az adott kategóriához