Blog

A zene jótékony hatása gyerekekre

2019.02.20 10:16
A zene jótékony hatása gyerekekre

Az éneklés és a zene fontos szerepet játszik az emberi kultúrában. A szülők a gyermekek születésétől kezdve ösztönösen használják a zenét arra, hogy kifejezzék irántuk érzett szeretetüket és megnyugtassák őket. A zene valójában a gyermeki fejlődés összes területén igen fontos szerepet játszik, kisgyermekkorban a szavak hangzását és jelentését is segít megismerni. A zenés táncok támogatják a mozgásos készségek fejlődését, miközben lehetővé teszik az önkifejezés gyakorlását. Mindezek mellett a zene és a memória között is egyértelmű összefüggés mutatható ki.

A gyermekek minden életkorban kifejezhetik magukat a zenén keresztül. Még a csecsemők is hangot adnak ki, rugóznak, mozognak a zenére. Sőt a legújabb kutatások azt mutatják, hogy a magzat már a negyedik hónaptól reagál a zenére. Bebizonyították, hogy a magzati korban gyakran hallott zenét a születésük után is felismerik. Ezért is ajánlja az orvosok többsége, hogy minél több stílusú zenét hallgasson az édesanya már a terhesség alatt is.

A csecsemők gyakran próbálják utánozni a hangokat, és ahogy fizikailag is képessé válnak rá, rögtön elkezdenek mozogni a zenére. A halk háttérzene nyugtatóan hathat a kisbabákra, különösen az altatás idején, a túl hangos zene viszont túlstimulálhatja őket. Az ilyen megnyugtató dallamokat játszó, kiságyra szerelhető forgó is épp erre a célra lett kitalálva vagy az álomba ringató plüssmaci is.

Az óvónők sorra mesélik, hogy az oviban a gyerekek tudattalanul dúdolgatnak magukban, miközben játszanak, sőt szeretnek táncolni és mozogni a zenére. Az óvodások önmagáért élvezik az éneklést, de nincsenek a tudatában ennek a képességüknek. Többségük nagyon lelkesek, ha hangosan hallathatják a hangjukat. Szeretik azokat a dalokat, melyekben ismétlődnek a szavak és a dallamok, és olyan ismerős dolgokról szólnak, mint a játékok, állatok és emberek. Szeretik a nonszensz rímeket is. A kulcs a dalok ismétlésében van, hiszen ez segíti a szavak tanulását és a memorizálást. Ezért is szoktak az óvónénik sok ismerős dalt énekelni nekik. Ha a gyerekek vevők a dologra, akár saját ovis zenekart is alakíthatnak ki. Ez nem csak remek móka, de fejleszti is a gyerkőcöket. Például a gitár vagy a játék zongora a finommotorikus képességét fejleszti, a dob vagy a xilofon ütésénél fontos a koncentráció. A rumbatök rázása pedig nem csak vicces, de a ritmust is könnyen fel lehet vele venni. 

Az éneklés önmagában is elég indok arra, hogy dalra fakadjunk, és a gyerekeknek kedves énekeket tanítsunk, de ha hozzátesszük, hogy mennyi pozitív élettani hatása van annak, ha kiengedjük a hangunkat, egész biztosan gyakrabban fogunk énekelni! Ha nem is az a célunk, hogy profi énekeseket faragjunk a gyeremekből, a hangszálak képzése rendkívül kedvező hatással van a szervezetükre és a lelkükre is. Hiszen a zene lés az éneklés növeli a koncentrációt, erősíti az önbizalmat, önfegyelmet. Bővíti a szókincset, erősíti a tüdőt, segít a helyes testtartásban és nem mellékesen, energikussabbá és boldoggá tesz!

Lepje megy gyermeklét játék hangszerekkel ezzel is fejlesztve a muzikalitást és a ritmusukat!

Nézzen szét magas minőségű játék hangszereink közt és vásároljon még ma gyermekének! Katt ide a játékhangszerekhez!

Ha még több zenével kapcsolatos hangszert keresel vagy csak ajándék ötletre van szükséged a gyerkőcnek, gyere és válogass bátran webáruházunkban!