Blog

Társasjáték, az örök kedvenc

2018.10.02 08:20
Társasjáték, az örök kedvenc

Beköszöntött az ősz és a hideg elől mindenki behúzódik a jó meleg szobába. De mivel tudnánk elütni a hosszúra nyúlt estéket? Hát elő a társasjátékokat! Ez az apró játék össze hozza a családokat a hétvégéken és a nagy családi partikot!

A társasjáték jellemzően beltéri, két vagy akár több személy által játszható játék, amelyben a résztvevő játékosok az adott játék szabályainak betartásával valamilyen cél elérésére törekednek, rendszerint egymással versenyezve. A győzelem alapulhat szerencsén, tisztán stratégián, vagy a kettő keverékén. A társasjátékokhoz gyakran használnak kellékeket, amik lehetnek, bábúk, kockák, kártyák, és különféle fizetőeszközök. Egyes társasjátékokat a szabályok alapján kell játszani, míg vannak teljesen absztraktak is, amelyekket kimondottan magunkra formálhatunk és ennek csak a képzelet szab határt. 

Nagyon sok ősi játék már táblás volt, mégis érdekes, hogy a középkorban a táblás játékok fejlődése megállt. Ebben az időben esetleg csak a sakk volt nagyon elterjedt, sőt ilyenkor alakult ki a különböző formája is. A kártya játékok is csak a 15. századtól váltak népszerűvé. 

A legelső táblás társasjáték, melynek szerzőjét névről ismerjük az 1759-ben John Jefferys által kiadott ‘A Journey Through Europe’ (Utazás Európán keresztül) volt. Németországban a családok körében máig nagyon népszerű ez az elfoglaltság. Többek között ennek is köszönhető, hogy a modern társasjátékok nagy része német szerzőktől származik. Amerikában elsősorban a hadi és terepasztalos játékok terjedtek el. A rövidebb játékidős, gazdálkodós, kevesebb konfliktussal rendelkező társasjáték-fajtákat európai típusúnak nevezzük. Míg a hosszabb órákat igénybe vevő, stratégiás és az erős hangulatú társasjáték-fajtát amerikainak hívjuk. 

Európai típusú: Catan telepesei, Ticket to ride-Az első utazás.

Amerikai típusú: Rizikó, Végvári viadalok, Trónok harca.

Egyes játékoknál, mint például a sakk, kimondottan a játékos gondolkodási módja dönt a játék végéről. Ezzel szemben a gyerekeknek szóló, egyszerű társasjátékoknál főként a szerencse játszik szerepet a győzelemben. Viszont, a kvíz játékok nagy részben véletlenszerű győzelmet hoz. A szerencse a társasjátékokban számos módon megjelenhet. A leggyakoribb olyan elem, ami a játékokba a szerencsét behozza a hat oldalú dobókocka vagy egy szerencsekártya. Dönthetnek arról hányat lépjünk, a kártyák pedig kiszámíthatatlanságot hozhatnak a játékba. Más társasjátékok pörgettyűket, véletlen idejű visszaszámlálókat, vagy más hasonló eszközöket használnak (Igaz vagy Hamis, Tic-Tac Bumm). Tárgyalási lehetőségek  a három vagy több személy által játszott társasjátékokban fordul elő leginkább, hiszen egy izgalmas pontján a játéknak rábeszéli az aktív játékost, hogy velünk kereskedjen a többiek helyett. A stratégiai vagy háborús társasjátékokban akár össze is foghatunk egy másik játékossal. 

Napjainkban sok társasjáték létezik számítógépes játék formában is. Ezekben a játékokban az ellenfelek szerepét a számítógép is átveheti, nem ritkán ő az egyedüli ellenfél. Számos társasjáték játszható online számítógépek és ember játékosok ellen.

Társasjátékok kategorizálva is vannak: táblás-, családi, absztrakt stratégiai-, hadi-, parti-, kvíz és műveltségi-, kocka-, ügyességi társasjátékok.

 

Gyere és válogass webáruházunkban a társasjátékok közül. Minden korosztály számára találhatsz kedvére valót, legyen az gyermek vagy felnőtt.