Blog

Tanulási nehézségek óvodás korban

2019.05.11 13:48
Tanulási nehézségek óvodás korban

Tanulási zavarnak röviden azt nevezhetjük, mikor a gyermek átlagos körülmények között nem tud megtanulni írni, olvasni, számolni. Mivel ezek a problémák egész korán észre vehetők, így már akár az óvodai foglálkozásokba is belel lehet foglalni fejlesztő feladatokat. A gyermek megfigyeléséről érdemes rövid jegyzeteket készítenünk, ugyanis később segíthet a fejlôdés ellenörzésében.

A foglalkozások során ki lehet szűrni, hogy a gyerkőc küzd-e esetleg valami féle nehézséggel. Ugyanis a tanulási zavar megmutatkozhat abban, hogy a gyermek nem tudja melyik a jobb illetve bal keze, mozgása összeszedetlen, gyakran megbotlik és a ceruzafogása is szabálytalan. Térbeli tájékozódása zavaros, nem veszi észre, hogy az adott dolog fent vagy lent van, nem tudja sorba rendezni a kockákat nagyságuk szerint, egymás utáni utasításokat nehezen tudja követni.

Egy-egy foglalkozás során az óvónő néhány vizsgálatot megfigyelés jellegűen el is végezhet, a gyerek teljesítményét korosztályához illetve társaihoz való viszonyítással. Mivel a legtöbb eljárás csoportos játék, torna közben is alkalmazható, nem kíván elkülönítést.

Akár a reggli torna alkalmával is tudjuk a gyerek testsémáját fejleszteni, például mozgásutánozással, a jobb illetve a bal karemeléssel, lábemeléssel, fejkörzéssel. Kérdezgetéssel és mutogatással  segíthetjük neki a testrészek megtanulását. Ehhez a játékos fejlesztéshez tudjuk esetleg ajánlani újdonságunkat, a "Kövesd a Jetit!" társasjátékunkat.

A játék lényege, hogy a kék és piros színű lábnyomok, valamint az útvonalat tartalmazó térkép segítségével a Jeti nyomára bukkanjunk. 

A koncentrációját is tudjuk fejleszteni a kis ovisnak, ha a megbeszélt szavak kimondásakor valamilyen feladatot kell végre hajtania. Például olvasunk egy mesét és a névelők kimondása után, fél lábon kell állni.  

Talán az egyik legegyszerűbb és praktikusabb mód a tanulási nehézségek megelőzésére a felolvasás. A délutáni alvás előtti időszak kifejezetten jót tesz a gyerekeknek. A felolvasás során a képzeletük és a szókincsük is gyarapszik. Fejlesztő hatása még, hogy a gyermekeknek sorban kell követniük az eseményeket képzetet alakítva a történet minden egyes eleméről. Ezzel a sorbarendezéssel és a saját képzet kialakításával az olvasáshoz szükséges alapvetô képességei fejlôdnek.

Ha nem szeretnénk, hogy a tanulási zavarokkal küzdő gyermek  egyedül érezze magát, találhatunk ki olyan játékokat, amihez a társai segítségét is kérheti. Ehhez nyújthat segítséget webáruházunk, melyben sok színes fejlesztő játék található. Akár óvodai játéknak, akár otthoni használatra.