Blog

Tanácsok esti lefekvéshez

2018.11.03 08:14
Tanácsok esti lefekvéshez

Az alvás az egyik legneuralgikusabb pont a nevelésben, hiszen minden kimerült szülő úgy várja estét és minden egyes nap újra reménykedik benne, hogy hátha ma már végig is tudja aludni az egész éjszakát. Sajnos ez nem mindig jön össze. A gyermekek ugyanis egy bizonyos élettani szakazban nem igázán jó alvók. 

 

Körülbelül 3-5 éves korban szinte minden kisgyerek találkozik az elalvás vagy az alvás nehézségével, majd ez az időszak 7-8 éves korban újra beköszönthet. Ilyenkor jön, hogy „Anya, maradj itt velem....”, "pisilni kell", "szomjas vagyok", ezek az apró problémák a kelleténél többször hangozhatnak el. A legtöbb esetben nincs másról szó, mint életkori sajátosságról. Felboríthatják az eddig megszokott alvás rendjét bizonyos családon belüli események, egy költözés is. Nagyon sok gyerkőc hajlamos, hogy a fantáziája révén olyan dolgokat és szörnyeket  képzel bele, például a szekrénybe vagy a sötét szobába, ami természetesen ott sincs. Ilyenkor alkalmazhatunk egy-két apró trükköt.

Meséljünk lefekvés után a gyermeknek. Ez nem csak a képzeletét indítja meg, de a mese segítségével a napi stresszes helyzetet is fel tudja dolgozni. 

Használhatunk különböző "varázs" eszközöket. Az éjjeli fény nemcsak biztonság érzetet ad a gyermeknek, de megnyugtató zenéje álomba is ringatja. Mint például az "Octopi állatkák", amelyek kedves kis alvós, puha plüssök. Ha a gyermkőc magához öleli a hozzá tartozó világítótorony zenélni kezd, sőt apró csillagokkal be is fényesíti a szobát.

Szórhatunk "varázsport" az ajtóhoz, ablakhoz. Vehetünk ásványboltban egy marokkövet, amit a lurkó tehet bárhova, hogy megnyugtathassa, vagy ültethetünk egy plüss őrt az ágya mellé is akár. Ha már sikerül megfogalmazni, mi az, amitől fél a csemete, akkor akár le is rajzolhatjátok. A műveket betehetjük egy jól zárható dobozba, amit éjszakára kiviszünk a szobából.

Bízunk benne, hogy hasznos tanácsokkal szolgáltunk, hogy nyugodtabbak legyenek az éjszakák. :) Ha játékötletra vagy ajándékra van szükségetek, gyertek és nézzetek szét webáruházunkban is.

https://ovodavilag.hu/