Blog

Quilling, a papírcsík csodák

2019.02.06 07:06
Quilling, a papírcsík csodák

A quilling- azaz papírcsíktechnika a népszerűségét leginkább annak köszönheti, hogy az alapok elsajátítása után különösen látványos dolgokat tudtok készíteni belőle. Speciális alapanyagot nem igényel, mindössze magukra a papírcsíkokra, a sodróeszközre, ecsetre, sablonra és egy kevés papírragasztóra lesz szükség. Mivel közeleg a húsvét az egyik legjobb apropó, hogy kipróbáljuk magunkat a quillingezés terén. Hiszen gyönyörű képeslapokat, ajándékokat vagy akár húsvéti díszeket is készíthetünk papírcsíkokból. Kedvet kaptatok a quillingezéshez?

A Quilling igazából a reneszánsz korból származik, ahol a kolostorok apácái a könyvek aranyozott oldalaiból letépett vékony papírcsíkokból alkották meg az első mintákat, de mostanság ismét divatba jött ez a különös papírtechnika. A technika nagyrészt abból áll, hogy a különböző színű papírcsíkokat a sodrórúd segítségével feltekerjük, ragasztóval rögzítjük, majd ezekből a kis tekercsekből különféle formákat hajtogatunk. Ezek kombinációi pedig lenyűgöző mintákat adnak. Azonban a mai világban már a papírcsíkok végét ragasztóval látták el, így könnyedén ragasztó nélkül is tudunk quillingezni! Speciális ragasztós végű quilling papírcsíkokat ide kattintva megrendelheted webshopunkból!

Az alapanyagok nem csak hogy könnyen beszerezhetőek, de a választékot tekintve, igen sokféle papírcsík létezik. Legyen keskeny, széles, egyszínű vagy mintás. Mivel használatra készen árulják, így semmi külön teendő nincs vele, nem kell vagdosni, méricskélni, csak alkotni.

Szükségünk lesz még a tekeréshez egy sodrórúdhoz vagy pont egy ehhez a technikához való, sodrógéphez. Ez a sodrógép elemmel működik, így a tekergetés gyorsabb és erősebb lesz. Mivel több cserélhető fejet tartalmaz, a különbözö formákkal sem kell bajlódani.

Lehet már olyan papírcsík csomagot is kapni, aminek a vége el van látva ragasztóval. Nálunk is ilyen található. De ha mégsem, papírragasztóra  mindenképpen szükség lesz. Érdemes eleve csőrös flakonost választani, vagy áttölteni egy adagot pl. injekciós tűbe. Ugyanis a ragasztóból egyszerre csak nagyon kevés kell, és azt is picike, nehezen hozzáférhető helyre kell csöppenteni, így jól jön egy pontos, megbízható eszköz erre a célra. A kész papírcsík tekercsek hobbilakkal lekenve fényesebbek és tartósabbak lesznek.

Nem szabad elfelejtkezni a remek kiegészítőkről sem, mint például a műanyag sablon vagy a körsablonos vonalzó. Mind a kettő hasznos segítségünkre lesz ha különböző méretű és formájú tekercseket szeretnénk. A haladók már használhatnak quilling fésűt is akár.

Most, hogy már megismerkedtünk és beszereztük a szükséges hozzávalókat, kezdőthet az alkotás!

Az első lépés, hogy a papírcsíkot a tekerő segítségével szorosan feltekerjük, majd ragasztóval a végét megragasztjuk. Ennyi az egész, kész is a tekercsünk. Ezt akár alapformának is lehet nevezni. Van még úgynevezett cseppforma, levélforma, szögletes formák, indák. 

Ha a kiválasztott mintához az összes megfelelő papírtekercset elkészítettük, nincs más dolgunk csak összeragasztani, lekenni hobbilakkal és hagyni kicsit száradni. 

Ha viszont nincs túl sok kézügyességünk ehhez a csodás Quilling technikához, lehet kapni különböző kiszerelésekben előre összeállított tekercseket. Nekünk csak a dobozban szereplő sablonokat kell feldíszítenünk vele. 

Mivel közeleg a karácsony, akár ajándéknak is kiváló lehet egy-egy ilyen Quilling készítő! Sőt,  webáruházunkban komplett csomagot is találhatsz. Ez tartalmazza a Quilling sodrógépet, különböző papírcsíkokat és a kreativitást segítő sablonokat.

Viszont nem csak képeket, hanem ékszereket is egyszerűen lehet készíteni ilyen technikával. Szerencsére ehhez az ötlethez is tudunk segítséget nyújtani ezzel a remek készlettel. Minden alap Quillinges felszerelést tartalmaz, kiegészítve egy csodás karkötő, nyaklánc, fülbevalő vagy gyűrű elkészítéséhez szükséges apróságokkal. 

Ha bármelyik termék megtetszett, gyertek és válogassatok kedvetekre quilling készleteink közt webáruházunkban. Sok érdekesség és újdonság vár ott Rátok!