Blog

Óvodai Lucázás

2018.11.26 12:50
Óvodai Lucázás

Luca napjához (december 13.) több népszokás is kapcsolódik. Ezek eredete valószínűleg az, hogy a Gergely-naptár bevezetése előtt ez a nap volt az év legrövidebb napja (eltérően a mai téli napfordulótól, ami december 21-re, esetenként 22-ére esik).

Luca-napon régen tilos volt fonni, sütni, mosni. Nem volt ajánlatos kölcsönadni sem, mert az elkért dolgok boszorkányok kezére kerülhettek.

A mai óvodák törekednek arra, hogy minél több régi népszokást, ünnepet megismertessenek a kis óvodásokkal. Ilyenek lehetnek a Betlehemezés, a Lucázás vagy a Regölés.

Decembe 13-a Luca napja. A néphit szerint, van jó és rossz boszorkány. Magyarországon talán a legelterjedtebb a gonosz boszorkány, hiszen Luca megbünteti azokat, akik ezen a napon dolgoznak. Az óvodában ezen a napon érdemes különböző programokat szervezni. Az egyik ilyen lehet a Lucapogácsa készítése. Ezt, akár a szülők segítségével is össze tudják állítani és az ovi konyháján ki is lehet sütni. A gyerekek segíthetnek a gyúrásban és a végén kiválaszthatják melyik pogácsába rejtik el a fémpénzt, ami a megtalálónak szerencsét fog hozni. 

Készíthetünk a lányokkal Lucacédulákat. Erre a 12 cetlire rá kell írni egy-egy fiú nevet, gondosan összehajtogatni és otthon betenni a párna alá. Majd minden este kihúzni egyete és amilyen nevű cédula marad utóljára, úgy fogják hívni a jövendőbeli párját a leányzónak.

A csoport közösen ültethet karácsanyi búzát, ami ha szép magasra megnől, bő termést ígér a következő évre, ha nem akkor sajnos a termés sem lesz jó.

Ha van fafaragó ismerősünk, nyugodtan hívjuk meg és mutassa meg hogyan faragják és vésik a fát a Luca-székéhez. Ezen a széken minden nap csak egy kicsit szabad dolgozni, hogy a Szentestére elkészüljön. Akkor el kell vinni az éjféli misére a templomba és ha rá állunk, megláthatjuk a falu boszorkányát, mert ezen az egy napon viseli a szarvát. Viszont, ha ő is észre vesz minket, szaladjunk hazáig. Közben szórjunk szét mákot, mert a boszorkány addig nem jöhet utánnunk, míg az összeset fel nem szedte. 

Ha már úgyis ott a fafaragó mester, beszélgethetünk vele és a fa ovisjátékok készítésébe is beavathatja a óvodás kis lurkókat. 

Reméljük sikerült egy kis segítséget adni a régi népszokások felelevenítéséhez és ha bármilyen kisegítő játékra lenne szükségetek, gyertek és nézzetek szét web-áruházunkban is!

 

https://ovodavilag.hu/