Blog

Óvodai beszoktatás

2018.08.08 11:41

Sajnos közeleg a nyár vége, ami azt jelenti, hogy jönnek a gyermekek számárá is a "dolgos" hétköznapok! Valaki már várja, valaki a hátára sem kívánja. Talán azokban a családokban, ahol először megy óvodába a gyerkőc, még a hangulat is más, hiszen ez az időszak minden családtagot megviselhet. A legfontosabb mégis a kisgyermek kell, hogy legyen! Őróluk szóljon most minden!

Minden óvódában van természete beszoktatós időszak. Ilyenkor a szülő egy-két órára ott maradhat és figyelemmel kísérheti gyermekét, hogyan viszonyul az adott változásokhoz. Ez a pár nap sokat segíthet neki abban, hogy elengedje és nyugodt szívvel rábízza a válaztott óvónőre csemetéjét. 

Az óvodában új környezetben új szokásokat és új élmények kapnak a kicsik. Sok tapasztalatot, sok- sok mesét, verset, dalt és barátot szereznek már az első hetekben. Gondok, egyéni problémák, szemléleti különbségek, persze mindig adodnak, de egy jól felkészített óvodapedagógus képes az ilyen helyzeteket is kezelni. Mivel minden gyermek más, így mindenki máshogy éli meg ezen időszakot. Általában az új ovisok egy része csupán addig sírnak, amíg anyukát látják, ha már nincs ott, akkor kíváncsian, érdeklődve fordulnak az új társakhoz, előveszik a játékokat és játszanak. Akadnak olyanok, akik bátran közelednek a másik felé. Vannak olyan kicsik, akiket már érkezéskor úgy kell szinte lefejteni az édesanyáról, sírás, rugdosás közepette. Természetesen egy idő után ők is megnyugszanak, de akad olyan kisgyermek is, aki azért fakad sírva, mert jöttek érte, de ő még nem szeretne haza menni. Ki így, ki úgy, ahogy telik az idő a kicsik lassan, egyéniségének, vérmérsékletének megfelelően, egyéni ritmusban és időben beilleszkedik. Lényeg, hogy a gyermek és az óvónő között létre jöjjön egy bizalmi kapcsolat.

Az óvónők nagyon sokat segíthetnek, hogy az óvodai beszoktatás gördülékenyen menjen. Ezért bátran kérdezzünk tőlük, kérjük ki a véleményüket. Számtalan tapasztalatuk és rengeteg ötletük van, hogy az adott esetben mi lenne hasznos. Az óvódai beszoktatáskor  az óvónőknek is meg kell találniuk a kulcsot a különböző környezetből érkező, különböző személyiségű gyerekekhez. A jó óvónő már első pillanatra felméri, milyen személyiségtípusba tartozik egy gyerek, és az óvodai beszoktatás menetét, módját, idejét is ehhez tudja igazítani. 

Hogyan tudjuk a gyermeket mi szülők isfelkészíteni az óvodára?

Már az óvoda megkezdése előtt érdemes elkezdeni beszélgetni a gyermekel arról, hogy ő bizony nemsokára óvodás lesz! Érdemes kialakítani az óvodaihoz hasonló napirendet otthon is. Beszéljétek meg előre, hogy mikor és ki fog érte menni, lehetőleg ne legyen más nagy esemény ilyenkor a gyermek életében. Játszatok óvodával kapcsolatos játékokat. Ezek lehetnek szerepjátékok vagy óvodával kapcsolatos társasjátékok, mint például Bogyó és Babóca úton az oviba. https://ovodavilag.hu/Bogyo-es-Baboca-Uton-az-oviba-tarsasjatek

Reméljük tudtunk némi segítséget nyújtani, hogy zökkenőmentesen teljen el ez a csodálatos időszak! Természetesen ez a társajáték és még sok érdekesség található webáruházunkban, nézz szét bátran, hisz sok olyan játékot találsz ami kimondottan az óvodás korosztálynak való. Melyek játékos formában fejlesztik a gyermeket és nem csak az óvodákban, de otthon is bátran használható, sőt még élvezetesebb is mint egy sima műanyag játék.