Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.
Blog

Néptánc az óvodában

2018.10.10 15:34

Minden óvodában fontosnak tartják a megfelelő testmozgást. Legyen az torna vagy tánc. Egy jól kiválasztott játéksor tanítása örömet okoz felnőttnek, gyermeknek egyaránt. Nem utolsó sorban, észrevétlenül fejlesztenek, főleg ha zenével van öszekapcsolva, hisz ha megnézzük a babás játékokat, már ott is hangos azaz zenélős játékok vannak elővéve, és azokat szeretik a legjobban a gyermekek. Nincs ez másképp az óvodában sem, hisz egyenesen imádják az ovisok a zenéz foglalkozásokat!

Egyre népszerű az ovikban valamilyen tánc tanítása. Természetesen nem arról van szó, hogy a gyerekek versenyekre járjanak, hanem megtanulják a helyes testartást, figyelmüket egy pont felé irányítani, és a helyes sorrendben leutánozni a mozdulatokat. Hiszen a tánc megelőzheti a magatartás problámákat, több érzékszerv fejlődését segíti az összehangolt mozgás következtével, oldja a lelki feszültséget. Szerintünk a néptánc az egyik legjobb fejlesztő tánc. Nem csak azért, mert megismerteti a kis ovis gyerekekkel a saját tájegységére utaló táncokat, hanem a gyerekek a néptánc foglalkozások keretében a néptánc alaplépéseit sajátítják el, továbbá népi mondókákat és népdalokat tanulnak meg, amivel a szókincsük is bővülhet, és akár még népi játékokkal ismerkednek. A népmesék, népmondák megismertetése ovis korban visszavezeti a gyermeket a néphagyomány gyökereihez, melyek saját képzeletvilágában valósulnak meg. Az élő zene alkalmazása még izgalmasabbá teheti a gyerkőcök számára az egész órát. Mivel párokban "dolgoznak" a kis ovisok, javul a kommunikáció társaikkal és megtanulnak egymásra figyelni, elfogadni egymást. A zene és az ének pozitívan hat a kis táncosokra. Mivel a népzene során sok hangszert használnak, így akár a foglalkozásokba bele lehet csempészni egy-két hangszer megismerését, esetleg használatát is meg lehet tanítani. Ez a tudás a későbbi években lehet, hogy hasznos lesz a gyereknek.  

A megtanult mondókákat és lépéseket akár be is lehet mutatni az óvodában, hiszen majdnem minden gyermek szeret szerepelni. Az sem ritka dolog, hogy ha a gyermek az óvodában megszereti a néptáncot, később is folytatni fogja.