Blog

Mozgásfejlesztés óvodában

2018.08.06 15:45

Ha már az előző blogban a Dévény-tornát mutattuk be nektek, akkor így az óvodakezdés előtt, ejtsünk pár szót a mozgásfejlesztő játékok fontosságáról. Azt a képességünket, hogy tanulni tudunk, döntően két tényező befolyásolja. Az egyik a negatív stressz, amely blokkolja a gondolkodást és megakadályozza, hogy nyitottak legyünk az új tapasztalatokra. A másik tényező a mozgás: amely nemcsak a stresszt oldja, de az agyra is hat, mivel ott található a központja. Ez által a testi mozgás elősegíti a szellemi mozgékonyságot.

Az óvodáskorban igen gyorsan elsajátítódnak különféle minták, ekkor történik a mozgás és érzékelés finom összehangolódása. Ha ebben az időszakban akadályoztatott a mozgás, ez a finom összehangolódás nem történik meg, melynek következményei az iskolai tanulásban hátrányt jelenthetnek.

Az óvónők  egybehangzó véleménye szerint gyerekek fejlődése során mindig hagyjunk nekik elegendő időt, hogy az egyes mozdulatokat és mozdulatsorokat begyakorolhassák. Nagyon fontos, hogy egyensúlyozzon, ugráljon, hintázzon, billegjen, szaladgáljon, forogjon, hemperegjen a gyerek, hiszen ilyenkor önkéntelenül épp azokat a mozdulatokat végzi, amelyek elengedhetetlenül szükségesek az agy fejlődéséhez.

Manapság az óvodákban sok új mozgásfejlesztő játék megtalálható akár a tanulószobákban, akár az udvaron. Azt vettük mi is észre, hogy maguk az óvónők is az új, strapabíró termékeket keresik. Talán az egyik kedvenc a gimnasztika labda.

 

Ennek előnye, hogy nem csupán sporteszköz, de a gerinc problémák kezelésére is alkalmas, sőt több méretben is kapható! A másik kedvenc az egyensúlyozó süni, ez egy félkemény, tartós anyagból készült, tüskés felületű félgömb. Kiválóan alkalmas egyensúlyozófeladatokra és a "tüskéi" segítségével masszírozza a kis ovisok talpát. 

 

De amíg ilyen jó idő van, irány ki a szabadba!!!! 

Elő kerülhet az ugráló labda, motor, roller. Ezen játékszerek segítségével erősödik a gyerekek mozgáskoordinációja, a gyorsaság, ügyesség, állóképesség, finommotorika, egyensúly és térészlelése. A tüskés egyensúlyozó játékot is megtalálod webáruházunkban katt ide, és megvásárolhatod.