Blog

Mikulás várás az óvodában

2018.11.08 09:29
Mikulás várás az óvodában

Csodálatos dolog a gyermeki hit, ahogyan bíznak a természetfeletti lényekben. Télapóban, Jézuskában, Fogtündérben. A szülők és az óvónők sokáig őrzik és táplálják ezt a hitet, settenkednek a kis piros csomagokkal, kilopják a párnák alól az apró fogacskákat. December 6-án pedig minden óvodába megérkezik a Mikulás! Az ünnepek pillanatai, percei, órái azonban hamar elmúlnak, ezért épp olyan fontos és izgalmas a várakozás és az előkészület időszaka is!

A piros palástban, püspöksüvegben és pásztorbottal ajándékokat osztó Mikulás eredetileg a katolikus vallású vidékeken Szent Miklós püspökének népies alakja. Szent Miklós a gyermekek és diákok védőszentje, ezért a későbbi korokban a népi vallásosság hatására kialakult ajándékosztó püspöksüveges Mikulás előképének és mintájának tartják. A mai gyermekeknek mesélt legenda szerint a Lappföldön élő Mikulás apó felszerszámozza rénszarvasait, amik sebes vágtával felrepítik az ajándékokkal roskadásig megrakott szánkóját a felhők közé, hogy minden gyerekhez időben eljussanak a várva várt ajándékok. 

Nem csak a kis ovisok, de az óvónők is izgatottan készülnek a Mikulás érkezésére. Csoport foglalkozásokon elkezdik díszítgetni kis csoportszobájukat, díszeket, ajándékot még akár piros csizmákat is készíthetnek az ünnepre. Az egyedi kiscsizmákat az ablakba sorakoztatva ki is lehet tenni.

Egy kis tanulást is bele lehet csempészni egy ilyen foglalkozásba. Hiszen a Mikulás birodalmában és nálunk Magyarországon is található Mikulásgyár. Ott készítik a Mikulás segítői az ajándékokat. Akár a gyerekek is lehetnek kismanók. Gyűjtsünk a csoportszoba tárgyaiból különböző méretű ajándékokat! Ezeket színek, formák és darabszám szerint szét is lehet csoportosítani és a megfelelő dobozba beletenni. Később ezt az ajándék dobozt közösen be is tudjuk csomagolni és el is tudjuk juttatni a Mikulásgyárba. 

Akár készíthetünk egy nagyobb mikulászsákot, amibe a gyerekek belehordhatnak minden féle játékot, tárgyakat. Majd bekötött szemmel sorban kihúzhatják a zsákból, de természetesen előtte ki kell találni mi van a kezében.

Egy földgömb segítségével meg is tudjuk keresni honnan jön a Mikulás és a képzeletünk segítségével végig mehetünk a repülési útvonalán akár Mi is. 

Ha elég a kézműveskedésből, jöhetnek a Télapós versek, dalok, énekek. Szerintünk minden gyerkőc ismer legalább egy verset vagy éneket. A Mi kedvenc versünk:

Weöres Sándor: Suttog a fenyves

Suttog a fenyves, zöld erdő,
Télapó is már eljő.

Csendül a fürge száncsengő,
Véget ér az esztendő.

Tél szele hóval, faggyal jő,
Elkel most a nagykendő.

Libben a tarka nagykendő, 
Húzza-rázza hűs szellő.

Suttog a fenyves, zöld erdő,
Rászitál a hófelhő.

Végire jár az esztendő,
Cseng a fürge száncsengő.

De nem csak az óvodában lehet várni a Mikulást, hanem otthon is. A cipők mellett néhány éve hazánkban is feltűntek a hatalmas méretű zoknik, melyek kifejezetten arra szolgálnak, hogy alaposan megtömjék őket minden földi jóval. Narancs, csoki minden mennyiségben, apró játékok mind-mind belekerülhetnek a zokniba, hiszen minden egyes újonnan felfedezett meglepetés örömöt okoz az apróságoknak. 

Ilyen apró ajándék lehet például karácsonyi nyomda, fém kisautó a fiúknak, matricáskönyv a lányoknak, gyurma, gyöngykészlet és még sorolhatnánk. 

 

Ha további ajándék ötletre lenne szükségetek, nem csak Mikulásra,  gyertek és nézzetek szét webáruházunkban!

https://ovodavilag.hu/