Blog

Matematikai játékok

2018.04.10 09:25

A matematika mindenhol jelen van az életünkben, és a gyermekek életében is. Ezért ebben a témában nagyon sok múlik a szülők és az óvónők tapasztalatain. Szerencsére már itt is rengeteg játék áll az óvodák segítségére. Óvodavilág játék webáruházunkban különböző témakörben találsz matematikai játékokat, nem csak óvódai foglálkozásokra, de hasznosak otthoni használatra, sőt még iskola előkészítésre is, melyek remek óvodai játékok!

Igaz, a szülőknek már kisgyermek korában feltűnhet, hogy a gyermek hogyan használja a számokat. Hisz van aki aktív érdeklődő a számok iránt és vannak a passzívak akiket egy picikét noszogatni kell vagyis egyszerűen kedvet kell csinálni a számok világához!

Legtöbbünk számára nyilván való, hogy mindent megszámol több-kevesebb sikerrel. Ezek mögött a számolgatások mögött még nincs igazán kialakult számfogalom, hisz tudjuk, hogy az óvodás korú gyermek lételeme a játék. Így az óvónők játékos formában vezetik be a gyerekeket a  mennyiségi viszonyok, sorozatok és a páros-páratlan számok világába.

Hogy mit fejlesztünk a matematikai játékokkal? Például az építő kockák megnevezéseivel megtanulhatják a geometria alagzatokat, darbszámot számolhatnak, különböző szempontok alapján halmazokba pakolhatják őket. A párosító játékokkal megtanulják az összeadást, kivonást. Ezek a játékok fejlesztik a gyerekek térbeli észlelését, szabálykövetését, vagyis a megfelelő lépés-sorrend előrelátását. Kudarctűrő képességét, kitartását is fejlesztik. Amennyiben csoportként játsszák, megtanulhatják mi az a beleérző képesség és a vesztes- győztes helyzet. 

Előfordul, hogy valamelyik gyermeknek nehézséget okoz a számolás. Nem tud az ujján sem számolni, vagy térben tájékozódni. Ilyen esetben hasznosak lehetnek a különböző egyszerűbb- nehezebb fejlesztési játékok. Ezek arra ösztönzik a gyermeket, hogy nem is olyan nehéz ez a matematika. :)

 

Az óvódákban az óvónő, mint játékmester, gondoskodik arról, hogy a gyermek figyelmét felkeltse illetve megszeretesse vele a számokat. Ezt teheti egyéni foglalkozással vagy akár csoportosan is. Ez utóbbihoz, ajánlanánk egy egyszerű, de közkedvelt játékot: a Zingo! 1-2-3 számolós játékot.

Ez a játék összeadásra és számolásra tanít. A feladványkártyákra kell a gép által kiadott számokat helyesen felhelyezni. Lehet könnyebb és nehezebb módon játszani, ugyanis a lapocskák két oldalasak. Elve ugyan az, mint a még mindig népszerű, Zingó bingó! játéknak.

 

Azt tapasztaljuk, hogy ha a gyermek az óvódában megszeret egy játékok, azt a szülő otthonra is megpróbálja beszerezni. Ezért nekik szeretnénk segíteni azzal, hogy webáruházunkat folyamatosan töltjük fel olyan játékokkal, amik nem csak az óvódák számára elérhetőek, de otthoni használatra is remek szórakoztató és fejlesztő játékok a teljesség igénye nélkül!

 

Így bátran merjük ajánlani, hogy nézzen szét nálunk és a kiválasztott termék akár már másnapra otthonában lehet! 

https://ovodavilag.hu/fejleszto-jatekok/matematikai-jatekok