Blog

Kreatív ősz az oviban

2018.10.17 12:41

Ez a szépséges őszi időjárás a legtöbb óvónőt megihleti. A délelőtti séták alkalmával a kis óvodásokkal együt gyűjthetik be a következő foglalkozás alapanyagait. Legyen szó lehullott falevelekről, gesztenyékről, tobozról.

Szerencsére az időjárás elég kegyes még hozzánk, hiszen a napsütés jótékony sugarait mindenki örömmel veszi. Be lehet még ilyenkor iktatni egy-két délelőtti sétát a gyerekekkel és akár közben is megtudjuk tanítani velük az egyik, talán legismertebb Petőfi Sándor verset az "Itt van az ősz" címűt. 

A séta közbeni őszi gyűjtögetést is nagyon élvezik a gyerekek. Ha meglátnak egy terebéjes gesztenyefát vagy fenyőfát, már szaladnak is oda. Akár ügyességi versenyt is lehet ilyenkor rendezni, például ki gyűjtötte a legtöbbet, a legkülönlegesebbet termést. Vissza felé sétálva az oviba, összeszedhetjük a lehullott leveleket, amikből szépséges képeket lehet csinálni.

A délutáni vagy a másnapi foglalkozás máris szórakoztatóan indul, ha előkerülnek a "kincsek", amikből a legötletesebb ovis játékok készülhetnek. A gesztenyéket a kicsik megtörölgethetik és egy kis segítséggel, gyufát, fogpiszkálót bele szúrva komplett állatkertet vagy farmot készíthetnek. Egy dió héja pedig akár kalap is lehet az egyik állatkára.

A tobozok is számos játékötletet tartogatnak, csak egy kis szines anyag, ragasztó kell hozzá és kész is például egy cuki kis bagoly.

Minden gyermek szeret maszatos lenni. Ezért az összegyűjtött falevelek talán legcélszerűbb felhasználási módja, ha jól befestjük őket. Nem is kell hozzá sok minden, csak egy kis festék, tempera és ecset. A kis ovisok készíthetnek levélképeket akár sablonos megoldással, akár a kifestett leveleket fel is ragaszthatják egy papírra. Ha elég kreatív a csoport még teljes mesék szereplőit is kirakhatják a falevelekből. Ha viszont kevésbé "piszkosabb" módon szeretnénk felhassználni a "kincseket", akkor a kinyújtott színes gyúrmára rányomva, szépen kirajzolódik majd a levél erzete.

 

Reméljük sikerült egy-két őszi dekorációs tippet adnunk nem csak az óvónők számára, de a kreatív szülőknek is. Ha kérdésed van vagy csak egyszerűen szétnéznél nálunk, gyere és kukkancs be webáruházunkba, ahol folyamatosan bővülő óvódai játékainkat is megtaláljátok!

https://ovodavilag.hu/