Blog

Kedvenc mesefigurák

2018.09.19 12:45

Sajnos a mai rohanó világban elkerülhetetlen, hogy a gyermek egy-két óra hosszára le ne ülne a tv elé. Szerencsére már számtalan mese csatorna van, ami a legkisebbektől a nagyokig mnden stílusban vetít meséket. Hiszen a mesék nem a  gyermekek tudatára, hanem a lelkére hatnak.

Mi is azt tapasztaljuk, hogy a mesék milyen fontos szerepet töltenek be a gyerekek életében. Legyen az könyvből olvasott, tv-ben vagy elektronikai eszközön látott mese. Viszont a két mese élmény egyáltalán nem ugyanazt adja a gyerekeknek.

A dallamosan, ritmikusan hallott mese az, ami felszabadítja az ember fantáziáját. Amikor a gyermek a mesét hallgatja, fantáziaképeket alkot. A látott mesével a gyermekek készen kapják a külső képeket, és folyamatos nézésre készteti őket. 

Akár így, akár úgy a mese fontos szerepet tölt be a gyermekek mindennapjaiban. Hiszen a kedvenc mesefigurája hatására oldódik a gyermekekben az egész napos feszültség, segít a napi történések feldolgozásában. Betegség esetén meg is nyugtatja őket. Mivel a mese végén a főhős mindig győzedelmeskedik, a rossz pedig elnyeri méltó büntetését, arra ösztönzi a gyerkőcöt, hogy merjen bátor lenni. Eleinte próbáljunk meg együtt megnézni minden mesét, így, ha a gyermek megijed vagy kérdése van, azt megbeszélhetjük vele. Később a kedvenceket már felügyelet nélkül is nézheti.

Mostanság elég népszerüek az egész estés mesefilmek. Ilyen például a lányok nagy kedvence a Jégvarázs, a fiúk közt igen népszerű Verdák vagy a nemtől független kedvenc a Minions. Mivel ezek a mesék igen népszerűek lettek, így a különböző cégek piacra dobták a megfelelő szereplők figuráját, megjelentek különböző tárgyakon (hátizsák, párna, lámpa, tolltartó) és játékok formájában. Legyen az kirakó, társasjáték vagy kártya.

De ne feletkezzünk meg a sorozatokról sem, ami lehet magyar vagy külföldi. Az én nagy kedvencem a Kockásfülű nyúl volt, de a mai gyerekeknek már ott a Mancs őrjárat, Bogyó és Babóca, Mása és a medve, Peppa malac és még sorolhatnánk. :)

Természetesen ezen mesék hőseit is megtalálhatjuk játék formában, ami nem csak jól néz ki, de fejleszt is. Fejleszti a megfigyelő képességet, logikus gondolkodásra késztet. Mint például a Mancs őrjáratos dominó. A szabály ugyan az, mint a hagyományos dominónál csak itt az azonos kinézetű szereplőket kell egymás mellé lerakni. 

Brain Box Bogyó és Babóca, ami a kicsi memóriáját fejleszti, hiszen a képen szereplő dolgokat kell megfigyelni, majd a kérdésre ügyesen válaszolni., és ezt fokozza a játékban, hogy dobókocka is van benne, illetve egy homokóra, mely az időt méri, hisz a játékra 10 másodperc van. Ezt ha a gyermek elégidős akkor használjuk, természetesen homokóra nélkül is játszható a Brain Box.

Web-áruházunkban még több mesefigurás játékot találsz, gyere és válogass kedvdre!