Blog

Itt a farsang, áll a bál!

2019.01.17 10:20

A farsang a vízkereszttől (január 6.) húshagyókeddig (hamvazószerda előtt, húsvétvasárnap előtti 47. nap), a nagyböjt kezdetéig tartó időszak elnevezése. Hagyományosan a vidám lakomák, bálok, mulatságok, népünnepélyek jellemzik. Minden óvodában nagyon várják már a gyerekek ezt az ünnepi sorozatot. Mivel általában elég terjedelmes időszakot ölel körül, több napra is le lehet bontani a multságot!

A rövid téliszünet után, az óvónők és a kis ovisok javában elkezdik a készülődést a csodás farsangra. Színes papírfűzérekkel, láncokkal, a gyerekek saját farsanggal kapcsolatos képeikkel  felválthatjuk a karácsonyi dekorációt a csoportszobákban és a közös helyiségekben. Farsangi álarcokat festhetünk szivacsnyomdával vagy ecsettel, körbe is rajzolhatjuk egymást és olyan jelmet rajzolhatnak rá a gyerekek, ami csak eszükbe jut. Készíthetünk együtt akár hangszereket is, amivel a telet és a hideget el tudjuk búcsúztatni. 

A régi időkben a farsangolás örömét az adta, hogy a padláson talált sok limlomot, rongyot, „rossz gúnyát" vehettek fel a maskarázók. Ma mindenki igyekszik a legszebbet, legdivatosabbat jelmezt beszerezni. Ilyenkor az óvónők és a dadusok maguk is jelmezbe öltöznek és minden csoportban nagyon jó hangulat, jókedv van. Tréfás meséket lehet nézni utánna persze el is kell játszatni a gyerkőcökkel vagy akár a híres "kacsatánc" betanulása is jó móka, amit otthon is elő adhat bárkinek a csemete. A pingpong labda verseny lényege, hogy a két homlok közé, zenére kell táncolni és  amelyik páros tovább bírja, és nem ejti le a labdát, az a nyertes. Ügyességi játéknak még lehet játszani a twister is, ami már szinte minden óvodában megtalálható. Nem csak az egyensúly megtartásában segít a kicsiknek, de a szín-szem-kéz koordináció fejlesztésére is alkalmas.

Ha a szülőket is be szeretnénk fogni a farsangi előkészületekbe, szervezzünk közös fánksütést. Tölteni természetesen a gyerekeket is be lehet fogni a munkába. A zokni párosító verseny is népszerű lehet, zoknikat kell bekérni a szülőktől (sok pár kell hozzá). Mindenki a saját gyerekével alkot párt. Elfordulnak, és mi szétszórjuk a zoknikat. Tapsra indulhat a párgyűjtés. 

Készíthetünk akadálypályát is akár úgy, hogy birtokba vesszük az egész ovit. Kihelyezhetünk mászóalagutakat, építő kockákból minél magasabb tornyot kell felállítani bizonyos időn belül, lehet labdával kosárba dobni (jó a vödör is) és a végére jöhet a jó öreg székfoglaló játék. 

Bármelyik játékot is választjuk a legjobb időtöltésre, biztos hogy minden ovis gyermek jól fog szórakozni!

 

Ha szükség lenne valamilyen játékra a farsangi készülődésre vagy bulira, gyertek és nézzetek szét webáruházunkban is, ahol sok újdonság vár Rátok!