Blog

Írás fejlesztése játékosan

2018.09.28 10:35
Írás fejlesztése játékosan

Sok gyerek nem tudja befűzni a cipőfűzőjét, nem áll meg egy lábon, és nem jó a kézírása: ezek a képességek összefüggenek egymással. Sajnos a tépőzár és az okos kütyük nyomógombjai miatt ma már nem kell olyan kézügyesség-fejlesztő feladatokat megoldani a mai gyerekeknek, mint a cipőfűző befűzése vagy hurkolása, így az úgynevezett nagymozgások és finommozgások nem fejlődnek eléggé. Írás fejlesztése gészen kicsi kortól játékos formában, és a hozzá való játékokat megtalálod itt katt ide érte

A helyes ceruzafogást már az óvodában elő kell készíteni játékokkal és célzott gyakorlatokkal. Az óvónők olyan feladatokat adnak a kicsiknek, ami a finommotorikai képességeiket fejlesztik. Ilyen például a legózás, gyöngy fűzés vagy az apró játékok egyik dobozból a másikba pakolása. Még nem baj ilyenkor, ha vissza felé pakolják a dolgokat, de finoman rá vezethetjük őket, hogy írni majd balról jobbra fognak, úgy gyakoroljanak. Az óvónők szeretnek színeztetni és rajzoltatni a gyerekekkel, mert végülis ebből fejlődik ki majd az írás. Minden gyerek a saját tempójában fejlődik, ezért fontos következetesen, életkori sajátosságaikat figyelembe véve tanítani, nem szabad őket sürgetni. 

Igaz, a 4-5 évesek általában élénk érdeklődést mutatnak a betűk világa iránt, azonban ez nem jelenti azt, hogy az olvasás és az írás megtanítása az óvoda feladata lenne. Helyette olyan képességek fejlesztésére van szükség, amelyek alkalmassá teszik az iskolakezdés idejére a kisgyereket az olvasás-írás jelrendszerének megismerésére, az írásmozgások és a kézírás technikájának elsajátítására. Fontos, hogy a gyerkőc megfelelő szókinccsel rendelkezzen, helyesn fogja az íróeszközt, érdeklődjön az írás-rajzolás iránt és motiválják a dolgok. Ezekre a fejlesztő dolgokra már nagyon sok remek játékot lehet találni. 

A gyurmák, nyomdák nem csak óvodában, de szerintünk minden otthonban megtalálhatóak. Ez nem csak a kézügyességet és a koordinációs képességet fejleszti, de remek képzelőerő is kialakulhat általa. 

A szakemberek szerint a háromszögletű és hatszögletű íróeszközök jobban alátámasztják az ujjakat a nehezebben irányítható hengeres eszközökhöz képest. Az íróeszköz legyen puha, hagyjon könnyen nyomot és a nyomaték megtanításának egyik legjobb módja a festés. Az ecsettel addig próbálkozik a gyerkőc, amíg rá nem érez, hogy éppen csak oda kell érintenie a papírhoz, hogy nyomot hagyjon. A helyes ceruzafogás gyakorlására ajánljuk a "Rajzolás lépésről lépésre" termékcsalád, amely különböző letörölhető lapokat tartalmaz, akár kisfiús akár kislányos változatban.

Miért is jó ez? Ha elsőre nem sikerül a vonalon maradni, csak letöröljük, és lehet újra próbálkozni! Ezáltal a helyes ceruza tartás és a vonalak elsajátítása is rögzülhet. Itt még az is kis művésszé válhat, aki nem szeret rajzolni.

Ha még több fejlesztő játékot keresel vagy csak ajándék ötletre van szükséged, gyere és nézz szét webáruházunkban! Árukészletünket folyamatosan bővítjük, érdemes gyakran benézni hozzánk!