Blog

Húsvéti készülődés

2019.04.09 09:31

Húsvét közeledtével bátran tervezzünk olyan közös programot a gyermekekkel, amit mindenki élvez. Ennek egyik módja, ha a lakás díszítését és csinosítását együtt, saját készítésű díszekkel végezzük.
Használjuk fel a tavasz, illetve a húsvét általuk kedvelt motívumait, és találjuk meg a különböző korosztályoknak megfelelő foglalatosságot. Ebben a blog bejegyzésben szeretnénk egy-két ötletet adni, hogy a kézműveskedés gyerekekkel kellemes családi program is legyen.

 

Mindenki ismeri a tojásfestést. Ilyenkor nem baj ha maszatos lesz az asztal, a ruha de még a gyerkőc sem! Vannak kevésbé maszatos praktikák is, mint például az olvasztott zsírkrétás tojás. Itt még edényeket sem kell összekoszolni, és takarítani sem kell nagyon utána, ráadásul kézügyesség sem kell hozzá, mégis látványos. A tojáson és a zsírkrétákon kívül csak egy teamécses kell hozzá. A folyamat egyszerű, a gyertya lángjánál melegített zsírkréta mikor olvadni kezd, nyomunk egy pöttyöt, vagy csíkot, vagy bármit a tojásra. Cserélgetjük a színeket, amíg készen nem vagyunk.

A kislányok kedvence lehet a körömlakkos tojásfestő technika. Ezt azoknak az anyukáknak ajánljuk, akik tempera helyett inkább körömlakkot tartanak otthon. Pöttyös tojást lehet készíteni, de aki kreatívabb, mintát is csinálhat rá. Csak fogjátok a körömlakkokat, és pöttyözzetek a megfestett tojásra kedvetek szerint. 

A mosogatós szivacsos tojásfestés kicsit már több maszatolással jár, de megfizethetetlen élmény a gyerekeknek. Ehhez kell egy mosogatószivacs, és vízfesték. A dolog szintén egyszerű, kis darabokra kell tépni a mosogatószivacsot, nagyon picit benedvesíteni, és jó vastagon felvinni a festéket a szivacsdarabkára, majd össze-vissza maszatoljuk vele a tojást. Arra figyeljünk, hogy a nagyon vizes szivacstól túlságosan összefolynak a színek. Temperával talán egyszerűbb, de ha vastagon és sűrűn visszük fel a vízfestéket, ugyanaz a hatás érhető el. 

Ha a gyerkőcök megunták a munkát, de nekünk még van kedvünk ügyeskedni, készíthetünk titkos üzenet tojásokat. Ebben a legnagyobb munka az, hogy az átlagosnál nagyobb lyukat kell a tojás aljára fúrni, ami miatt sokkal egyszerűbb lesz kifújni a tojásokat. Fessük be valamilyen színre, írjuk fel a titkos üzenetet vagy jó kívánságainkat egy papírfecnire, majd rejtsük a tojásba. Ha egy kicsit kilóg a vége, akkor a másik fél is tudni fogja, hogy valami el van rejtve benne, de fel is hívhatjuk a figyelmet, hogy nyugodtan törje össze a tojást. Le lehet kenni még csillámos körömlakkal is, hogy kapjon egy kis fényt.

A tojásfestés mellett, nyugodtan készíthetünk ajtóra, ablakra díszeket. Ezek lehetnek papírból műanyagból vagy egyéb természetes tárgyakból. A tojás sablonokat a gyerekek nyugodtan kiszínezhetik és egymáshoz ragasztva, szép koszorú formát adhat. Egy húsvéti szalvéta bekeretezve akár ajándéként is szólgálhat a nagyszülőknek. :) 

És hogy mit hozzon a gyerekeknek a nyuszi? Abban is segítünk!

Az építős játékokkal nem igazán lehet mellé lőni, bármelyik korosztályról is lenne szó. Legyen az Bunchems, Geomag vagy a nagy kedvenc a  Java, ami nem más mint a régi jól ismert ovis játék. Egymásra és egymásba kapcsolva akár különböző járművek is készülhetnek belőle.

Ha csak épp egy kis apróság hiányzik a fűben elrejtett csokik közé, vagy valami, amivel az üdvözlőlapokat tudjuk díszíteni, a húsvéti nyomdaszett pont oda való. Kicsik, egyszerűek és több féle mintával kapcsolódik az ünnephez.

A kreatív gyerekekre is gondolva, rengeteg gyurmával, filctollal, zsírkrétával tudunk szolgálni. Akár egyessével csomagolva, akár szettben. Ezzel a remek megoldással pedig bárhova magával is vihetei a gyermek, még az óvodába is.

És ha már Húsvét, nem feledkezhetünk meg a meglepetést rejtő tojásokról sem! Épp csak akkora nyuszit és egyéb állatot rejtenek a meglepi tojások, hogy a zseb elrejtse. 

 

Reméljük elegendő ötlettel tudtunk szólgálni a húsvéti ünnepek hangolódásához. Gyertek és nézzetek szét web áruházunkba is, ahol folyamatosan bővülnek készleteink!

https://ovodavilag.hu/