Blog

Hiperaktivitás

2018.04.26 19:54

A hiperaktivitás egyre gyakrabban előforduló jelenség amiről nagyon sok szülő nem hallot, vagy ha igen, akkor sem pontosak az információik, így tényleg csak tapogatózunk ezen a téren! Így arra gondoltunk, hogy ezt a témát is egy kicsit körbejárjuk! 

Ha csak pár ember figyelmét felhívjuk, akkor már megérte ez a cikk.

Manapság egyre többet hallani, hogy ez a gyerek nem hiperaktív, csak neveletlen, kár rögtön a hiperaktív jelző mögé bújtatni, bezzeg az én időmben…. Pedig a hiperaktivitás egyre gyakrabban előforduló jelenség. A szülők viszont jóformán semmilyen információval nem rendelkeznek róla, s amennyiben a saját gyerekükről kiderül, hogy hiperaktív, nemigen tudnak szembenézni a problémával. Ha mégis megpróbálják, leginkább csak falakba ütköznek, hatásos segítséget nem sokan tudnak számukra nyújtani. Kritikát annál inkább kapnak. Nem elég, hogy meg kell birkózniuk csemetéjük különcségével, akinek nevelése sokkal nehezebb az átlagos gyerekekéhez képest, előbb-utóbb a társadalom teljes értetlenségével is szembesülnek, kezdve a családi környezettel.

  • Mik a hiperaktivitás kiváltó okai?

  • Milyen is az átlagtól jócskán eltérő, ténylegesen hiperaktív gyermek?

  • Hogyan lehet a hétköznapi rendkívül kellemetlen helyzetek kialakulását megelőzni, és segíteni a gyermeknek megtalálni helyét az életben?

A hiperaktivitás egyre gyakrabban előforduló jelenség, amivel gyakorlatilag szembe kell néznünk  és nagy segítség lenne, ha több szülő is ismerné vagy felismerné! 

Sajnos a szülők semmilyen információval nem rendelkeznek, reméljük kicsit segítünk most ebben!

Nézzük is, hogy mik a hiperaktivitás kiváltó okai?

A hiperaktivitás oka nagyon sokféle lehet, kezdve az örökletes hajlammal. Többek szerint viszont a gyerek hiperaktivitását a terhesség alatti problémák okozzák (gyógyszerszedés, toxikózis, italozás, dohányzás, az anya idős kora, stb.), illetve a szülés körülményei miatt alakulnak ki (oxigénhiány, császármetszés, RH inkompatibilitás, stb.). Ez utóbbinak nagyobb az esélye, ha figyelembe vesszük, hogy a fekvő pozícióban szülés alatt a baba feje nehezebben tud utat törni magának, így a jobboldali homloklebeny sérülésének nő az eshetősége (pláne, ha erőszakosan beleszólnak a szülés menetébe, s sürgetik a világrajövetelt), márpedig vizsgált hiperaktív gyerekeknél kimutatták, hogy itt keresendő az összefüggés. Végül említendő az a tény is, hogy különböző környezeti tényezők (mesterséges ételszínezékek, szalicilátok, vagy például az ólom) szerepet játszhatnak a figyelemzavar kialakulásában.

Amit mi sem tudtunk, és minket is meglepett, hogy több kutató azt találta, hogy sokan küszködnek valamiféle allergiával, többnyire ételallergiával, vagy tejérzékenységgel.  

Ezeket a dolgokat meghatározva, már nem is olyan könnyű kiszúrni!

A hiperaktivitás tünetei: 

- Probléma a figyelem fenntartásával vagy koncentrálásával

-Hirtelenség, szertelenség - gondolkodás nélküli cselekvés (impulzivitás)

-Probléma a mozgás mennyiségével - a helyzethez képest túl sokat mozog

-A szabályokkal, utasításokkal szembeni ellenállás

 

Fontos, hogy ezeket folyamatosan nézzük, és ha valami feltűnőt látunk jelezzük, így esetlegesen megelőzzük a "betegséget"!

Játékok szempontjából, fontos a jó játékok, minőségi játékok és elsősorban a fejlesztő játékok kiválasztása! 

Amik a gyermekek figyelmét lekötiik és felkeltik, ezzel még érdekesebbé téve a játék élményt!

Óvodavilág ovis játékok webáruházban próbáltuk a legjobb minőségű játékokat összeszedni melyek remek minőségűek, és a gyermekek fejlődését segítik játékos formában!

Játékainak óvodákban is megtalálják, hisz ezeket a játékokat az óvónökkel közösen válogattuk össze! Játék webáruház kínálatunk folyamatosan bővül új játékokkal melyek kíváló fejlesztő fejlesztő játékok!

Katt ide: https://ovodavilag.hu/SNI-fejlesztesere-jatekok