Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.
Blog

Halloween az oviban

2018.10.09 09:35
Halloween az oviban

halloween ősi kelta hagyományokból kialakult ünnep október 31. éjszakáján amit elsősorban az angolszászországokban tartanak, bár mára már az egész világon elterjedt a divatja. Magyarországon is így történt és az egyébként szomorúságra okot adó ünnep a Mindenszentek és a Halottak napját megelőző nap bulizós és játékos hangulatú szokásává vált. 

Az óvodákban a gyerekek az október hónapot csak a tökfaragós, beöltözős időszakként ismerik. Már a hónap elején az óvónők, tertmészetesen a gyerkőcökkel együtt, elkezdik díszíteni a foglalkoztató szobákat és a teljes ovi területét. Elő kerülhetnek ilyenkor a nagy, fekete pókhálók benne a legrémisztőbb pókokkal a világon, csontvázak és egyéb rémisztő szörnyek. Mégis talán a töklámpás és annak elkészítése a legjellemzőbb erre az ünnepre.

A töklámpás, egy ír legenda szerint, Jack O'Lantern részeges kovácsról kapta a nevét. Egy szép napon odament a részeges Jackhez az ördög és hívta a pokolba, de előtte felajánlotta, hogy igyanak még meg egy italt. Jack azonban nem akart vele tartani, ezért hát furfangos cselt eszelt ki. Megkérte az ördögöt, hogy válasszon egy almát az almafájáról. Jack tudta, hogy fél az ördög a keresztől, ezért azt rajzolt a fa oldalára. Az ördög nem mert lemászni és addig-addig egyezkedett a kováccsal, hogy ha leengedi a fáról, cserébe gondoskodik róla, hogy Jack ne kerüljön a pokolba. Azonban, amikor Jack meghalt, lelke a menny és a pokol között rekedt: a mennybe nem engedték be, mivel élete során bűnös módon élt, de az ördög sem akarta a pokolba befogadni, mert nagyon haragudott Jackre a régi csínye miatt. Jack arra kérte az ördögöt, hogy legalább egy kis fényt adjon neki, hogy megtalálja a visszautat az élők világába. Végül az ördög egy örökké izzó fadarabot dobott Jacknek a pokol katlana alatt lobogó tűz parazsából. Az izzó parazsat Jack egy kivájt takarmányrépa  belsejébe tette világító lámpásnak, s azóta lelke ennek a takarmányrépa-lámpácskának a fényénél keresi megnyugvását.

A töklámpás elkészítése egész napos, jó kis családi program az óvodában. Itt aztán minden gyerek nyakig piszkos és "tökös" lehet. Az a legegyszerűbb, ha hagyjuk a kis ovisoknak megrajzolni a tököket és mi nekünk csak annyi legyen a dolgunk, hogy segítünk kivágni. Így valóban a kicsi képzelőerejéből született tök kerül megvalósításra. A legötletesebb töklámpásokat akár díjjazhatjuk is. Ez még jobban motiválja a gyerekeket a munkára. 

Készülhetünk akár más játékokkal is egy ilyen ovis-tökös napra. Lehet például almahorgász versenyt rendezni. Csak egy vödör víz és pár szem, szép piros alma kell hozzá. Készíthetünk tökös, rémisztő dekorációkat is, amit majd haza lehet vinni. Vagy akár különféle sütiket is süthetünk közösen a gyerekekkel. 

A másik jó móka még a halloweenben, hogy az óvis gyerekek beöltözhetnek bárminek és a jellmezükben házról-házra járva, cukorkát kéregethetnek. Gondolom, a szülők ennek nem igazán örülnek, de mégis a gyerek jókedve a lényeg. :)

Reméljük sikerült egy-két tippet adnunk a boldog halloween váráshoz!