Blog

Gyermekjóga az új kedvenc

2018.08.08 09:58

Tegnap beszélgettem egy anyukával, akinek gyermekjógára jár a lánya. Elmesélte, hogy a játékos, mókával egybefont mozgás mennyit segített a gyerkőc testtartásán, állóképességén és kitartásán. Gondoltam, egy bejegyzést megér írni róla, hátha felkelthetjük iránta az érdeklődést!

Valójában a gyermekjóga nem más, mint az alap jóga testhelyzeteire épülő mozgásfejlesztés, ami különböző eszközöket, a gyermekek életkorának megfelelő játékokat tartalmaz. Ezekkel a lurkók észrevétlenül dolgoznak testi-lelki fejlődésükön. Gyakorlatai természetesek, egyszerűek és közben még jól is érzik magukat. Jótékony hatásától a gyerekek hajlékonyabbak és erősebbek lesznek. A gyermekjógát akár még gyógyításra is lehet használni. Elsősorban központi bénulásos, és koncentrációs zavarokkal küzdő hiperaktív vagy akár Down-kóros gyermekek esetében. A jóga rendszeres gyakorlása bizonyítottan hatékony számukra. A mozgás hatására lenyugszik a testük és később a tudatuk is. Ez eredményezi, hogy koncentrációs készségük javul, hosszabb ideig tudnak figyelni.

Ez is Indiából eredő, ősrégi mozgásrendszer, ami az idő múlásával fenn maradt és tovább fejlődött. Itt is az állatutánzó pózok jellemzőek, természetesen vicces formában. Életkor szerint megkülönböztetünk ovijógát a kicsiknek, sulijógát a nagyobakknak és tinijógát a "felnőtt" generációnak. Bármelyik csoportot is nézzük, fontos, hogy a foglalkozás felépítése egy megszokott rendben történjen. 

Először kezdjük az elhelyezkedéssel, majd jöhet a bemelegítés, nyújtó, hajlító gyakorlatok. A helyes testtartást elősegítő és figyelem-öszpontosító  mozdulatok elvégzése után következnek a játékos gurulások, ugrálások. A végére nem maradt más csak a relaxáció és a megfelő légzés elsajátítása.

Mivel a mai gyereke életmódja nagymértékben mozgásszegény, ennek köszönhetően már több óvodában is beépítik a gyermekjógát a mindennapi mozgásfejlesztésbe. Az óvónők segítségére lehet a Yoga Memory társasjáték. katt ide a memo yogahoz és rendeld meg még ma.

Ez a klasszikus memória játékra épülő társasját, épp úgy megmozgatja az agyat, mint a testet. Nem elég a lefordított lapok párját megtalálni, de a rajtuk lévő feladatot is minél pontosabban el kell végezni. Fejleszti az egyensúlyt, a hajlékonyságot és a mozgás koordinációt. A jóga megnyugtat, kitisztítja az elmét és felkészít az optimális tanulásra. 

Remélem mindenkinek sikerült összetett képet adnunk a témában, és ha megtetszett ezen egyszerű és hasznos társasjátékunk, boltunkban és webáruházunkban egyaránt beszerezhető!

https://ovodavilag.hu/mozgas-fejleszto-jatekok ebben a kategóriában sok újdonsággal fogsz találkozni.