Blog

Gyerekkorunk játékai

2019.02.04 12:07

A mai gyermekek számára szinte elképzelhetetlen az élet a számítógép és a televízió nélkül. Pedig fel lehet nőni az elektronikus kütyük nélkül is. Erre jó példa a mi korosztályunk. Igaz, mi sem vagyunk annyira "öregek", de még emlékszünk a magyar kártyával játszható makaóra vagy a "Gazdálkodj okosan" társasra. 

Mi, akik a '80-as, '90-es években voltunk gyerekek, sosem számított, hogy milyen az idő odakint. Óvoda, iskola után csapatokban vonultunk ki a közeli rétre vagy a játszótérre. Nem számított, hogy kicsi vagy nagy, órákon keresztül játszottunk. Volt, hogy valaki hozott labdát, akkor természetesen két csapatra osztva fociztunk. Valamikor csak egy madzag volt nálunk, akkor  a "Madzagos" játékkal ütöttük el az időt. Hát a mai napig nem tudjuk a rendes nevét, talán ez a "Macskabölcső"?  Lényege, hogy minél ügyesebben tudjuk egymástól átvenni a fonalat. 

A társasjátékok terén azért már akkoriban is volt választék. Szinte mindenkinek megvolt a "Gazdálkodj okosan", "Ki nevet a végén", . Ezek olyan játékok, amikkel órákon át le tudtuk  foglalni magunkat. 

Talán a mai kor Geomag és Lego elődjének tekinthető kedvenc építőjátékunk a "Babylon" volt. A pálcikák segítségével azt építhettünk és olyan magasra, ahogy mi kigondoltuk. Legyen az ház, állatka vagy egy absztrak építmény.

Természetesen a nagy kártyapartik sem maradhattak ki a szórakozásból. Ulti, Makaó, Zsírozás, Huszonegy, ami a klasszikus 32 lapos magyar kártyával játszható. A Póker, a Rablórömi, Passziánsz pedig játszható egy, esetleg kettő paklival. Egy pakli 52 lapos, plusz 2 vagy 4 lap jokert tartalmazhat.

Viszont a plüss figurák akkoriban még nem nagyon voltak népszerűek. Talán a "Moncsicsit" nevezhetjük a kor kedvencének. Hiszen minden gyerkőc az oviba menet vitte magával, hogy a délutáni alvási időben is nála legyen. Ugye milyen cuki, ahogy szopizza az ujját? 

Azért ezek a régi játékok nem vesztek el teljesen a jelenben sem. Legalábbis az óvodák megpróbálják megismertetni a mai ovisokkal ezeket a retro játékokat is. De még az is lehet, hogy egy-kettő játék, a padlás valamelyik szögletében eldugott doboz alján esetleg megtalálható. 

Szerencsére ezen retró játékok többsége megtalálható webáruházunk és a boltunk polcain is. Gyere el hozzánk és válogas kedvedre. 

https://ovodavilag.hu/