Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.
Blog

Elsős lesz a gyermek

2018.08.28 10:06

Óvodából az iskolába, bizony nem kis feladat. Az iskola elkezdése gyerekeknek és szülőknek egyaránt kihívás. Tudjuk, hogy a beiskolázás egy következő lépcsőfok az óvoda után és az iskolák világa jelentősen eltér gyerekeink eddigi életétől. Augusztusban a gyereknél csak egy ember izgul jobban, a szülő, akinek azonban igyekeznie kell aggodalmait leplezni, hiszen az ő nyugalma a gyereknek is magabiztosságot adhat.

Ez egy olyan életszakasz, melyben már nemcsak játék várja a gyereket, hanem tanulás és elvárások is. Először is bíznunk kell a tanárok szakértelmében, hiszen az iskolák már fel vannak készülve, hogy míg valakinek gördülékenyebben megy a beilleszkedés, addig a másiknak időre van szüksége. 

Sokat segíthet a gyermek félelmeik feloldásában, ha előtte mesélünk nekik arról, mi vár rájuk, vagy akár könyvet vagy mesét olvasunk nekik az iskolakezdésről. Minél többet tudnak arról, mire számíthatnak, annál nagyobb lesz a biztonságérzetük, és kisebb a szorongásuk. Ez akár olyan részletekre is kiterjedhet, hogy hogyan zajlik majd egy óra, milyenek az osztálytermek, merre van a mosdó, milyen ruhát kell hordani, kihez fordulhat, ha baj van.

A szakemberek szerint hasznos dolog lehet, ha az első tolltartót, iskolatáskát, ceruzákat és füzetborítókat együtt választjuk ki, hisz ez az esemény különösen nagy lázba hozhatja a kisiskolást és a sok új holmi kipróbálására gondolva kíváncsiságot és örömöt élhet át! A legfontosabb szempont a jó tanszerek kiválasztásánál, hogy strapabíró legyen. Szerencsére manapság csupa tartós és gyermekbarát íróeszközök kaphatók akár külön-külön, akár tolltartóval. 

A gyerekeket nagyon sok inger éri már az első napokban. Új szabályok, új környezet, elvárások tömege, ő egész nap az iskolában teljesít, alig engedheti el magát. Ez a gyerekeket testileg, szellemileg megviseli. Az iskola után szüksége van pihenésre, kikapcsolódásra. Hogy pontosan mennyi időről és milyen fajta kikapcsolódásról legyen szó, ebben szintén nincsenek szabályok, ezért aztán otthon hadd engedje el magát. Ebben az életkorban a hosszas gyakorlás erőltetése több kárt csinál, mint hasznot. Hatékonyabban segíthetjük a tanulást azzal, ha a közös tevékenység, játék során megegragadjuk a kínálkozó lehetőséget arra, hogy az iskolában tanultakat felidézzük, továbbszőjük. Erre már nagyon sok olyan játék van, ami nem csak kikapcsolódást nyújtanak a gyereknek, hanem játszva gyakorolhatja a megszerzett tudását.

Talán az egyik nagy kedvenc az Írj rá és töröld le termékcsalád. Különböző témakörökre van lebontva és ezeket a fejlesztő kártyákat letörölés után akár többször is kitöltheted. Írás gyakorlásra ott van például az "ABC betűi" vagy az "Első szavaim", számoláshoz az "1,2,3, Számok". Ezen a linken pedig meg is tudod őket rendelni. https://ovodavilag.hu/shop_search.php?search=%C3%8Drj+r%C3%A1+%C3%A9s+T%C3%B6r%C3%B6ld+le

Nagyon fontos azonban, hogy ez ne jelentsen dupla tanulást. A kicsiknek még szükségük van ahhoz, hogy akár igazi rosszcsont gyerekek legyenek!

Webáruházunkban sok olyan terméket találsz amik első osztályosoknak segítik a tanulást játékos formában. A gyermek szinte észre sem veszi, hogy milyen könnyedén megtanulja a számokat vagy a betűket. Játékok kisiskolásoknak, fejlesztő játékok sulikezdédhez katt ide