Blog

Együtt játszani jó!

2019.03.18 08:11
Együtt játszani jó!

A játék az az örömforrás, amelyben minden ember, gyerek és felnőtt egyaránt felszabadul, kiszakad a napi nyomás alól. A mai rohanó világban azt tapasztaljuk, hogy egyre kevesebb idő jut a játékra, a szórakozásra. Sajnos ezt a gyerekek is megérzik. Pedig fontos, hogy a szülő-gyermek viszony tartalmas és élményekkel teli legyen. Szerencsére már rengeteg olyan játék van, amikkel nem kell hosszú órákon keresztül egy helyben űlni a kicsikkel!

Életkoronként más és más játékok kísérik végig a család életét a gyermekek fejlődésétől, korától függően. Egészen pici korban az első játszótársuk az anya, később bekapcsolódnak a testvérek és az apa is, tágítva a gyermekek számára a környezetet.

A csecsemő kor alatt a játék inkább az érzékszervi mozgást fejleszti. Megismerkednek saját testrészeikkel, hangjukkal, környezetükkel. Ilyenkor csak annyit tehetünk, hogy hagyjuk a kicsit a maga tempójában felfedezni a világot.

Az 1 éves kor utáni időre még mindig a "magányos" játék a jellemző, de már biztonságérzeted tudunk adni a gyermeknek azzal, hogy a közelben vagyunk. Ezért is szokott az a helyzet lenni, hogy míg anya főz vagy takarít, a gyerek ott van mellette és például a fakanállal játszik, püföli az edényeket. 

3 éves kor körül kezdődik az igazi játék a családdal. Ilyenkor már a nagyobb testvér, anya és apa is könnyebben bevonható szinte mindenbe. Főleg, ha szerepjátékokról beszélünk. Elő kerülhetnek a játékkonyhák, bevásárló kosarak áruval, pénztárgép tele játékpénzzel. Ebben a játékfajtában a gyerekek begyakorolják a szociális, társas viszonyokat, társadalmi modelleket.

Ha már ovis a gyeremek, az ott szerzett játék ötleteket is szereti haza vinni. Mi is az tapasztaljuk, ha a gyerkőc egy bizonyos játékkal jól szórakozik, akkor otthonra is kell venni neki egyet. :)

6 éves kor felett a fantázia és a szerepjáték helyét átveszik a stratégiai, ügyességi szabályjátékok. Ebben a korban már megérett a gyerek, hogy megértse és be is tartsa a szabályokat. Nem meglepő, hogy a társasjátékok többsége 6 éves kortól már ajánlott. Sőt, minden féle, fajta és főre tekintettel vannak már a társasjáték fejleztők, mivel ezekhez már magas szintű gondolkodás, logika, tervezés, problémamegoldás, figyelem szükséges. 

 

Ahhoz, hogy mindenki élvezni tudja a közös játékot érdemes figyelni arra, hogy ne a győzelem fontosságát, hanem a játék örömét hangsúlyozzuk a gyereknek. A játék hangsúlya az élvezet legyen és hogy az életkorának megfelelő játékot játszunk. De, ami talán a legfontosabb, tegyük félre a gondokat, a házimunka is megvár. Élvezzük egy kicsit az együtt töltött időt! :)

Webáruházunkban számtalan játékot találhattok, amivel egy kis időt nyugodtan együtt tölthet az egész család! 

https://ovodavilag.hu/