Blog

Down szindromás gyerekek fejlesztése játékokkal

2018.04.18 07:32

Sajnos erről a "betegségről" is beszélnünk kell! Talán ez az elváltozás az egyik legismertebb genetikai rendellenesség; mindannyiunk környezetében élnek olyan emberek, és gyerekek akik Down-szindrómások. A tünetegyüttes egykori leírójáról, Langdon Downról kapta a nevét, aki 1866-ban írta le a szindrómát. Ő akkor azt gondolta, hogy a betegség lényege a mongol rasszra való visszaütés, innen származik az egyébként helytelen és ma már nem elfogadható mongoloid idiotia (mongolidiotizmus) elnevezés. E név két okból is tarthatatlan, egyrészt, mert nincs köze a mongol rasszhoz, másrészt pedig, mert az Down-szindrómások korántsem képezhetetlenek.

A fogyatékos gyerekekkel gyakran könnyebb együtt élni, mint a társadalommal, amelyben nincs számukra méltó hely. Ami mégis konkrétan a gyerekekkel kapcsolatban nehéz, az általában az, ha magatartásproblémáik vannak.

                       

A Down-szindrómások körében ezek , mint másfajta, értelmi sérüléssel járó állapotok esetén, mégis gyakoribbak, mint a tipikus fejlődésű gyerekeknél.

Minden gyerek magatartásával lehet időnként kisebb-nagyobb gond: van, aki "hisztizik" vagy agresszív a társaival, van, aki öncélú tevékenységekben merül el (pl. a ventilátor forgó lapátjait figyeli), van, aki nem fogad szót, eldobálja a játékokat, stb. Magatartásproblémának ezeket akkor tartjuk, ha akadályozzák a társas kapcsolatokat, elszigetelődéséhez vezetnek, sérülést okoznak a gyereknek vagy a környezetének, vagy ha megakadályozzák az új készségek elsajátítását.

A nyugati társadalmakban a társadalmi integrációnak sokkal magasabb fokán élnek a Down-szindrómások és általában a fogyatékosok is, mint nálunk, de még egy ilyen környezetben sem mindegy, hogy maga a Down-szindrómás személy mennyire képes hasznosítani a lehetőségeket. Mivel a magatartásproblémák egyaránt növelik a családok által átélt stressz szintjét és szűkítik a gyerekek tanulási, szórakozási és társas lehetőségeit is, különösen fontos, hogy ne maradjanak kezeletlenül vagy ne intézzük el annyival, hogy ez a Down-szindrómával jár és el kell fogadni.

A down szindrómás gyerekeknek kifejezetten olyan játékokat ajánlunk az óvodavilág óvodai játék webáruházban, amely játékok figyelemre, türelemre tanítanak. Nem elhanyagolható, hogy a kommunikációs készséget is fejlesszük, így a szókincsfejlesztő játékokat is ajánluk nekik! Az autizmussal élő gyermekekkel szemben ezek a gyerkőcök szeretik, ha a játékok hangot adnak ki, így a hangszerek is remek választés a Dowen szindrómás gyermekeknek! Azonban nézzük csak miket is ajánlunk mi első sorban!

A legjobb a finommotorika fejlesztése down szindrómásoknak és talán ez a legelső! 

Szélesebben itt tudsz szétnézni: katt: fimonnotorika fejlesztése

   

 

Minden gyermek szereti az építőkockákat, nézd csak miket ajánlunk! talán ismerős a te idődből is, ám a divatból sosem megy ki!

Építőjátékok down szindrómásoknak katt ide: Építőjátékok down szindrómásoknak

Amit még a legjobban szeretnek azok a mozgásfejlesztő játékok! Remek mozgásfejlesztő játékokkal dolgozunk, mely kíváló minőségben és magas minőségben kaphatóak az óvodavilág óvodai játék webáruházban itt megtalálod őket!

katt: https://ovodavilag.hu/mozgas-fejleszto-jatekok

Reméljük egy kicsit jobb áttekintést nyertek a szülők, barátok, következő alkalommal a társasjátékokat lapozzuk át, hogy melyek a legkedveltebbek és a leghasznosabbak!