Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.
Blog

Anyák napja

2019.04.01 13:03
Anyák napja

Az anyák napja világszerte megünnepelt nap, amelyen az anyaságról emlékezünk meg. A különböző országokban más és más napokon ünneplik, kis hazánkban május első vasárnapján. Magyarországon az ünnep gondolatát a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt vezetői karolták fel és megtették az előkészületeket az országos bevezetésére. 1925-ben lett hivatalos ünnep  Anyák napja és került május hónap első vasárnapjára.

Azon jeles események közé tartozik ez a szép ünnep, amit az óvodákban, iskolákban a gyerekek is szívesen ünnepelnek. Mert ugye ki ne akarna anyának meg nagymamának örömet szerezni? ;)

Lázas készülődős hetek előzik meg az ünnepet, ugyanis készülnek a kis, apró ajándékok. Képek, papír virágok, rajzok esetleg gipsz segítségével különböző testrész lenyomatok. Itt minden az ovis gyerekek képzeletére van bízva. Lehet előre gyártott képeket színezni, vagy az édesanyára jellemző dolgot megrajzolni. Egyre elterjettebb, hogy olyan meglepetés várja a szülőket, amelyiken a gyermekek fényképe rajta van valamilyen formában.

Az óvónők is serénykednek, hogy újabbnál újabb verseket tanítsanak a kicsikkel. Igaz, figyelembe kell venni ilyenkor, hogy nem minden gyerkőc szeret a figyelem középpontjában lenni. Neki elég csak pár szavas versike vagy csak az, hogy kint állhat a többiekkel. A műsorra készülve meg kell beszélni a gyerekekkel, hogy otthon ne árulják el mit tanultak, legyen meglepetés az anyukák, nagymamák számára. Milyen szép is az, mikor a műsor után a szülőknek könnyes a szeme, és hogy milyen szeretettel ölelik át gyermeküket, megköszönve az egy szál virágot és a kis ajándékot. 

Vannak olyan óvodák, akik rendhagyó módon ünneplik az anyukákat, mamákat és igen, az apukákat is. Az ilyen helyeken egész napos programokat szerveznek kézműveskedéssel, sütögetéssel, meséléssel, énekléssel. A nap végén pedig a közös tánc és mulatozás sem maradhat el. 

Engedjétek meg, hogy e kedves verssel köszöntsünk minden Édesanyát és Nagymamát ezen a jeles ünnepen.