Blog

Speciális nevelési igényű gyerekek

2018.04.11 12:09

A Sajátos Nevelési Igényű (SNI) gyermekek fejlesztését már egész kicsi korban érdemes elkezdeni, hogy a fejlődése során, minél kevesebb hátránya legyen az életben. Manapság, szerencsére nagyon hamar ki tudják szűrni a különböző betegségeket, ami ebbe a kategóriába tartozik.

A fogyatékossággal élők mellett ide tartoznak a tanulási nehézséggel, magatartászavarral küzdők illetve a kivételes képességű tanulók. Fontos, hogy az SNI gyermekek beilleszkedjenek a társadalomba.  

 

De kik is azok a Sajátos Nevelési Igényű gyermekek?

Az SNI fogalmának tágabb értelmezése szerint, azokat a különleges bánásmódot igénylő gyermekeket jelöli, akiknek állandó vagy átmeneti jelleggel fizikai, biológiai, pszichikai, intellektuális, családi vagy szociokulturális okok miatt egyéni, a többségtől eltérő nevelési-oktatási szükségleteik vannak.

Fontos, hogy a gyermekek időben hozzájuthassanak a korai fejlesztéshez. Ha a védőnő, gyermekorvos, óvodapedagógus jelzi, hogy a gyermek fejlődésében probléma mutatkozik, a szülő engedélyével, első lépésként alapszintű diagnosztikai intézménybe, a járási tankerületi szakértői bizottságokhoz (korábbi nevelési tanácsadók) irányítják a gyermeket. Itt sor kerülhet a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézség (BTM) megállapítására. Ha a tankerületi szakértői bizottság megítélése szerint a gyermeknél a sajátos nevelési igény valószínűsíthető, a szülőkkel egyeztetve kijelölik a fejlesztés színhelyét, ami történhet szegregált szakintézményben is. 

Az ilyen speciális óvodák és óvónők elsődleges célja, hogy ezen gyerekek ki tudjanak bontakozni, meglévő hátrányuk csökkenjenek és harmónikus fejlődést tudjanak nekik biztosítanak. Erre már rengeteg játék áll rendelkezésükre, legyen az a gyermek autista, DOWN szindrómás vagy hiperaktív, figyelem zavaros.

Miben különböznek ezek a gyerkőcök a többiektől? 

Állandó figyelmet követelnek maguknak, kevés ideig köthetők le egy dologgal, csoportokban nem szeretnek dolghozni, nem szeretik a változást és a váratlan helyzeteket. Fontos számukra a napirend. 

Ezen problémák orvoslására már számos fejlesztő játék elérhető nem csak az óvodák számára.  A legtöbb gyermek motorikus funkciózavarokkal küzd, ezért is fontos, hogy a játékok során ezen funkciót fejlesszük. Az óvónők és a gyógypedagókusok ennek érdekében előnyben részesítik az olyan játékokat, amik ezeket a területeket különösen fejlesztik. Legyen az szerepjátékok kiegészítői, hangot adó játékok, nagydarabos építő, labda, fajáték, golyó vezető, formabedobálós,  logikai játékok, kreatív játékok, gyurma, beszédfejlesztő sztorikocka.

 

Ezen játékok mindegyike megtalálható webáruházunkban, amit a https://ovodavilag.hu/SNI-fejlesztesere-jatekok linkre kattintva tudod megtekinteni. :)